Konfitury, przetwory,  Smaczne dania

Leczo z kiełbasą

image_pdfimage_print

Leczo jest potrawą, z którą można kombinować na różne sposoby (np. leczo z cukinią). Podstawowe składniki lecza to pomidory i papryka. Ja osobiście lubię pomodzić i pododawać co nieco. Tu przedstawię leczo z kiełbasą i jajkami (jajka można pominąć).

  • 6 papryk pokrojonych w paski
  • 6 pokrojonych pomidów
  • jedna ostra papryczka
  • sól, pieprz do smaku

Lub:

  • słoik Leczo
  • pętko kiełbasy
  • jedna cebula
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Paprykę myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w szersze paski. Pomidory myjemy i kroimy. Paprykę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej, smalec) i dusimy ok. 15 min.

Następnie dodajemy pomidory i znowu dusimy ok. 15 min.

Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę.

 

Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy.

Do cebuli i kiełbasy dodajemy leczo ze słoika lub świeżo przygotowane. 

Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Osobiście lubię dodać jajka do leczo. Na koniec dodaję najpierw białka i mieszam a potem żółtka.

Doprawiam do smaku 🙂

Uwagi:

Leczo możemy jeść z chlebem lub z ryżem 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *