Leczo z kiełbasą
Leczo jest potrawą, z którą można kombinować na różne sposoby (np. leczo z cukinią). Podstawowe składniki lecza to pomidory i papryka. Ja osobiście lubię pomodzić i pododawać co nieco. Tu przedstawię leczo z kiełbasą i jajkami (jajka można pominąć).
- 6 papryk pokrojonych w paski
- 6 pokrojonych pomidów
- jedna ostra papryczka
- sól, pieprz do smaku
Lub:
- słoik Leczo
- pętko kiełbasy
- jedna cebula
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w szersze paski. Pomidory myjemy i kroimy. Paprykę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej, smalec) i dusimy ok. 15 min.
Następnie dodajemy pomidory i znowu dusimy ok. 15 min.
Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę.
Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy.
Do cebuli i kiełbasy dodajemy leczo ze słoika lub świeżo przygotowane.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Osobiście lubię dodać jajka do leczo. Na koniec dodaję najpierw białka i mieszam a potem żółtka.
Doprawiam do smaku 🙂
Uwagi:
Leczo możemy jeść z chlebem lub z ryżem 🙂
Smacznego 🙂