Konfitury, przetwory

Keczup z cukinii

image_pdfimage_print

Keczup z cukinii jest świetnym sposobem na to, by wykorzystać nadmiar tego warzywa, gdy mocno nam się rozrośnie 🙂 Jest tak pyszny, że trudno uwierzyć iż nie jest to keczup z pomidorów a przy tym prosty w wykonaniu 🙂

Składniki:

  • 2 kg cukinii (już po obraniu i pozbyciu się pestek)
  • 1 kg cebuli
  • szklanka octu
  • 800 g cukru
  • 1-2 łyżki papryki chili (to zależy jak ostry ma być)
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki (te duże, malutkie mogą zostać) i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy  w kostkę. Cukinię i cebulę miksujemy na jednolitą masę. Robimy to zwykłym blenderem lub w mikserze.

 

Tak przygotowane warzywa odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 godzin.

Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chili. Ponownie gotujemy 20 minut.

W trakcie gotowanie keczup można próbować i dosmaczyć. Jeśli za mało ostry to możemy dosypać chili, pieprzu. Jeśli za kwaśny to dodajemy cukru, jeśli za blady to możemy dodać jeszcze koncentratu lub trochę soku pomidorowego.

Gotowy keczup przekładamy do słoiczków lub buteleczek i pasteryzujemy 15 minut.

Gotowy keczup nadaje się do pizzy, parówek, zapiekanek, wędliny…

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *