Pasztet z cukinii
Gdy sezon na cukinię jest w pełni i mamy nadmiar tego warzywa, że już nie wiemy co z nim robić, to zróbmy pasztet z cukinii. Jest on cudownym daniem, cudowną przekąską, która zaspokoi podniebienia fanów tego warzywa a do tego jest sycący 🙂
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg marchewki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 150 g bułki tartej
- 6 jajek
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, oregano, bazylia, kurkuma, ostra papryczka
- suszone pomidory (do części pasztetu)
Wykonanie:
Cukinię myjemy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Nie obieram jej ze skórki. Marchewkę myjemy, obieramy i ucieramy na grubych oczkach cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, żeby cukinia puściła sok.
W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę i czosnek.
Dodajemy marchewkę i dusimy na wolnym ogniu 10 minut.
Z cukinii dokładnie odciskamy sok.
Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą, pietruszkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem i marchewką.
Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Do części pasztetu dodaję suszone pomidory.
Tak przygotowaną masę pasztetową przekładamy do foremek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC przez godzinę.
Smacznego 🙂