Przekąski,  Smaczne dania

Domowe cebularze

image_pdfimage_print

Jak zrobić cebularze?

Uwielbiam cebularze, zresztą jak chyba większość 🙂 Ceny pieczywa w sklepach powalają z nóg więc sama piekę w domu chleby, bułki, drożdżówki, rogale a teraz cebularze. Przepis powstał już dawno i dzielę się nim z Wami z wielką radością 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1kg mąki pszennej
  • 30g drożdży świeżych
  • 2 jajka (plus 1 do smarowania)
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80g stopionego masła

SKŁADNIKI NA FARSZ CEBULOWY:

  • 6-8 dużych cebul pokrojonych w kostkę
  • 3-4 łyżki maku suchego
  • 1/2 szklani wody
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie ciasta:

Zaczyn: Podgrzewamy mleko i wodę, dodajemy drożdże, cukier i około 6 łyżek mąki. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięty zaczyn wylewamy na mąkę z solą, wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby możemy dodać trochę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut.

Przygotowanie cebuli:

Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy wodę, wsypujemy sól (około pół łyżeczki – potem możemy dosolić) i mak. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż cebula zrobi się przezroczysta. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie cebularzy:

Wyrośnięte ciasto przegniatam i dzielę na porcje po jakieś 100-110 g. Powinno ich wtedy wyjść około 16. Formuję kulki i układam na blacie. Oczekujące kulki przykrywam ściereczką i czekają na swoją kolej. Ja piekę po cztery cebularze na blaszce wyłożonej papierem. Kulki rozwałkowuję na placuszki, smaruję roztrzepanym jajkiem i nakładam na środek cebulę. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Gdy jedna porcja się piecze, przygotowuję sobie porcję na drugą blachę.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *