Pączki serowe
Pączki serowe, pyszne, mięciutki, w sam raz na jeden raz 🙂 , do kawy, herbaty, kakao, do pracy, do szkoły i na przekąskę. Szybko się je robi i dużo ich wychodzi. Nie trzeba czekać żeby najpierw wyrósł rozczyn, potem ciasto a na koniec pączki. Z podanych proporcji wyszło mi 90 pączusiów ? czyli całkiem sporo (wycinałam słoiczkiem po musztardzie 😉 ). Zapraszam bo warto je zrobić.
SKŁADNIKI:
- 500g twarogu półtłustego
- 550g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml śmietany kwaśniej (18%)
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z wyparzonej cytryny (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Ser przepuszczamy przez maszynkę. Do miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, ocet, i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto wydawało nam się za luźne i mocno kleiło do dłoni możemy dosypać mąki (ok.1/2 szklanki). Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1cm. Wykrawamy kółka kieliszkiem lub słoiczkiem po musztardzie tak jak ja 🙂 . Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej (ok. 2 cm. wysokości naczynia). Smażymy pączusie na złoty kolor z obu stron. Ja do przewracania i wyjmowania używam dużej wykałaczki. Przy wyjmowaniu wkuwam wykałaczkę i gdy wychodzi sucha tzn. że pączuś już jest usmażony. Gotowe pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy 🙂
SMACZNEGO 🙂