Keks bananowy
Keks bananowy, szybkie ciasteczko nadziane bakaliami. Jest aromatyczne i wilgotne. Przygotowuję go już od wielu lat i zawsze wychodzi i szybko znika 🙂 Możemy dodawać różne bakalie, w zależności jakie akurat mamy 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- 4 średnie dojrzałe banany
- 2 tabliczki czekolady (biała, gorzka, mleczna, mieszana)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z wyparzonej pomarańczy lub cytryny
- 70g wiórek kokosowych
- bakalie – ok. 1 szklanki (orzechy, rodzynki, morele, śliwki)
WYKONANIE:
Czekoladę siekamy a banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Olej, cukier, jajka i skórkę z pomarańczy lub cytryny ubijamy mikserem ok. 5-7minut. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na koniec dodajemy czekoladę, banany, wiórki kokosowe i inne bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez ok. godzinę – do suchego patyczka. Po ostygnięciu możemy polać polewą.
SMACZNEGO 🙂