Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski

Ciasteczka kokosowo-ryżowe

image_pdfimage_print

Ten przepis dostałam od koleżanki i ciasteczka są tak pyszne, że trzeba je zrobić. Najbardziej to się dzieci z nich cieszą, chociaż nie ukrywam, że ja też 🙂  😆 Oczywiście przepis jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne.

Składniki:

  • 1 paczka kleiku ryżowego (160g) – taki dla dzieci
  • 1 margaryna lub masło
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 4-6 łyżek wiórek kokosowych (ja lubię więcej 😉 )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiśnie lub dżem

Wykonanie:

Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy, dodajemy jajka i margarynę. Ja margarynę ucieram na tarce.

Zagniatamy ciasto.

Z tak przygotowanego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kulki, następnie palcem robimy dziurkę – jak w kluskach śląskich.

W dziurki wkładamy dżem lub wiśnie. Ja dodatkowo część ciasteczek umoczyłam w wiórka kokosowe.

Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 1800C.

Gotowe, przestudzone wykładamy i zajadamy 🙂

Idealnie pasują do kawy, kakao, herbaty, mleka 🙂

Smacznego 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *