Ciasteczka kokosowo-ryżowe
Ten przepis dostałam od koleżanki i ciasteczka są tak pyszne, że trzeba je zrobić. Najbardziej to się dzieci z nich cieszą, chociaż nie ukrywam, że ja też 🙂 😆 Oczywiście przepis jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne.
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego (160g) – taki dla dzieci
- 1 margaryna lub masło
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 4-6 łyżek wiórek kokosowych (ja lubię więcej 😉 )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiśnie lub dżem
Wykonanie:
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy, dodajemy jajka i margarynę. Ja margarynę ucieram na tarce.
Zagniatamy ciasto.
Z tak przygotowanego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kulki, następnie palcem robimy dziurkę – jak w kluskach śląskich.
W dziurki wkładamy dżem lub wiśnie. Ja dodatkowo część ciasteczek umoczyłam w wiórka kokosowe.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 1800C.
Gotowe, przestudzone wykładamy i zajadamy 🙂
Idealnie pasują do kawy, kakao, herbaty, mleka 🙂
Smacznego 🙂
2 komentarze
Mieczysława Wit
Chyba zostanę Twoją fanką, fajne są te Twoje przepisy. Pozdrawiam.
admin
Dziękuję i pozdrawiam 🙂