Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami zaspokoi podniebienia wszystkich fanów gorzkiej czekolady. Konsystencją i smakiem przypomina brownie, ale śliwki nadają niepowtarzalnego smaku i charakteru. To połączenie jest idealne. Polecam wszystkim, ponieważ wykonanie go jest naprawdę proste a smak jest nieziemski 🙂 Ten kto już je u mnie jadł, ten wie o czym mówię 🙂
Składniki:
- mąka 200g
- cukier 170g
- czekolada gorzka (przynajmniej 64%) 150g
- mleko 170 ml
- masło 160g
- kakao 20g
- soda oczyszczona – jedna łyżeczka
- jedno jajko
- śliwki (ok 12 sztuk)
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier, kakao i połamaną czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy jajko i mieszamy.
Mąkę łączymy z sodą i wsypujemy do masy.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w 180oC. Po wystudzeniu ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego 🙂
Uwagi: jak dla mnie, ciasto to, jest najlepsze jak „przenocuje” w lodówce, wtedy delikatnie osiada i jest jak brownie. Pyszności 🙂 Polecam 🙂
2 komentarze
Monika
Rewelacyjne ciasto! Rozpływa się w ustach!
admin
Dziękuję bardzo 🙂