
Babka drożdżowa
- 1 kg mąki
- 25 dag cukru
- 10 dag drożdży
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 125 g roztopionego masła
- skórka z cytryny
- rodzynki
- kurkuma
Zaczynamy od przygotowania rozczynu do ciasta. Do kubka – miseczki wkładamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru, pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do jajek dodajemy pozostały cukier i chwilę ubijamy.
Wyrośnięte drożdże, jajka i pozostałe mleko wylewamy na mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny i rodzynki. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ja ciasto dzielę i do części nie daję rodzynek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 1800C ok. 50 min.
SMACZNEGO 🙂

