Tort orkiszowy
Składniki:
- 5 jajek
- 125 g mąki orkiszowej typ 450
- 115 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy ksylitol i ponownie ubijamy.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Po wymieszaniu z żółtkami dodajemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Ciasto wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką orkiszową. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok. 40 min. Podobnie zrobiłam z biszkoptem czekoladowym. Mąkę wymieszałam dodatkowo z 3 łyżeczkami kakao.
Wystudzone biszkopty pokroiłam. Poszczególne placki nasączałam sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. Do masy ubiłam śmietankę 30% z mascarpone.
Na masę na czekoladowych blatach poukładałam „pijane” wiśnie.
Brzegi tortu obłożyłam masą i przystąpiłam do dekoracji.
Do dekoracji użyłam truskawki oblane czekoladą gorzką 85% i odrobinę białej czekolady oraz winogron. Brzegi obsypałam białymi wiórkami kokosowymi.
Dekoracyjnego akcentu dodały kolorowe kwiatki ze szprycy i perełki.
SMACZNEGO 🙂