Krem budyniowy
Składniki na krem budyniowy:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 litra mleka
- kostka masła
Wykonanie:
1/2 l mleka zagotowujemy 3/4 szklanki cukru. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy.
Zalewamy to gotującym się mlekiem z cukrem i mieszamy aż masa zgęstnieje. Możemy postawić na małym gazie i mieszać.
Odstawiamy budyń do wystudzenia. Ważne jest aby budyń sam wystygł. Najlepiej zrobić go rano. Nie wystawiamy budyniu na zimny ganek, balkon, ani do zimnej wody. Jak budyń wystygnie to ucieramy kostkę masła i dodajemy po łyżce budyniu. Budyń można zrobić bez jajek, wtedy masa jest biała.
SMACZNEGO 🙂
Krem budyniowy polecam do nadziewania rurek.