Bananowy chlebek
SKŁADNIKI:
- 6 dojrzałych bananów
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody (łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju (lub 75g roztopionego przestudzonego masła)
- bakalie, czekolada
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, jajka, olej (masło) i chwilę miksujemy.
Dodajemy mąkę z sodą (sodą i proszkiem) i miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy. Bakalie można dodać do jednej części ciasta. Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem keksówki a do reszty dajemy bakalie, mieszamy i wylewamy do drugiej keksówki. Tą porcję ciasta dzielę na dwie keksówki.
Przez środek ciasta przejeżdżam łyżką. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. godziny w 175oC lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂