Ciasteczka owsiane
Cudowne ciasteczka owsiane z daktylami, bananami, masłem orzechowym… Same pyszności i dobrocie kryją się w nich. Przepis zrodził mi się w głowie w nocy 😆 tak to bywa. Wstałam z przekonaniem, że trzeba je zrobić. Na dodatek mama przyniosła mi już dobrze dojrzałe banany, więc już nie było zmiłuj się, to był znak i trzeba było zrobić. Składniki dałam jakie miałam i powstały pyszne ciasteczka, które znikają bardzo szybko. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI :
- 1,5 szklanki płatków owsianych – ja dałam błyskawiczne bo są drobne
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Typ 2000
- 100g masła orzechowego – tego prawdziwego bez domieszek
- 2 jajka
- 2 banany
- 15-20 daktyli (zależy czy są duże czy małe)
- 70g cukru trzcinowego (jak nie mamy to może być zwykły biały lub brązowy)
- 1 cukier z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione bakalie
WYKONANIE:
W misce mieszamy obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, dokładamy do daktyli pokrojone banany i miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ucieramy masło orzechowe z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią przez kilka minut. Ciągle miksując dodajemy jajka a następnie masę bananowo-daktylową. Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy wymieszane suche składniki. Gdy masa będzie jednolita dodajemy bakalie i mieszamy już łyżką. Ciasto rozkładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem lub mokrą dłonią formujemy ciasteczka. Ja wolę robić to mokrą dłonią, wtedy nadajemy im ładny kształt. Możemy posypać ciasteczka sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC i pieczmy przez ok. 20 min. funkcja góra/dół.
SMACZNEGO 🙂