Ciasteczka czekoladowe – domowe pieguski
Ciasteczka czekoladowe są idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Proste i szybkie w przygotowaniu to ich zalety, ale nie jedyne, bo zapach i smak są niesamowite. Idealnie sprawdzają się gdy jest dużo dzieci. Tu znajdziecie przepis na pieguski z masłem orzechowym 🙂
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka masła (200g)
- 2 jajka
- 200g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- opcjonalnie orzechy
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy posiekane masło i rozcieramy z mąką w dłoniach.
Następnie dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Wbijamy jajka.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. Na początku będzie ciężko się wyrabiać, może wydawać się, że jest za suche, ale po chwili ładnie się zagniecie. Można dodać łyżkę śmietany dla łatwiejszego zagniecenia. W trakcie wyrabiania dodajemy posiekaną czekoladę.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 20 minut. Z ciasta odrywamy małe kawałeczki i formujemy placuszki. Układamy na blachę wyłożoną papierem. Można również z ciasta uformować wałek op średnicy 3-4 cm i kroić plasterki o grubości ok. 5-7 mm.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180oC.
Uwagi: Brzegi ciasteczek przed upieczeniem, możemy otoczyć w cukrze trzcinowym.
SMACZNEGO 🙂