![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/02/IMG_20180319_163105.jpg)
Babka z majonezem
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jeden cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- olejek cytrynowy (ja daje skórkę utartą z jednej cytryny i wyciśniety z niej sok)
- 3 łyżki majonezu.
WYKONANIE:
Białka ubijamy z cukrem na pianę ( ok 5 min)
Dodajemy żółtka i ubijamy na najniższych obrotach miksera.
Następnie wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz majonez i ponownie mieszany.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką blaszki lub na papier do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 45 min. Gotowe, przestudzone ciasto polewamy polewą.
Ciasto można zrobić w formie zebry. Dzielimy gotowe ciasto na pół i do jednej części dajemy 2 lub 3 łyżeczki kakao.
Mieszamy i na przemian zaczynając od jasnego wlewamy po łyżce na środek blaszki. Kończymy również jasnym kolorem.
Kolejna wersja tego ciastka to „Piegusek”. Do ciasta wsypujemy 3-4 łyżki maku.
Moja rada:
Stopień u pieczenia ciastka sprawdzamy patyczkiem, wykałaczką.
Suchy patyczak ciasto upieczone.
Jak jeszcze mokry, to dopiekamy i sprawdzamy po 10 minutach. Gotowe ciasto polewamy polewą.
SMACZNEGO 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/03/IMG_20180301_182152.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/08/BlogIMG_20180702_174809.jpg)