Szampanki
Szampanki – przepis na te ciasteczka pochodzi ze skarbnicy po mojej teściowej 🙂 Wspaniałe, kruche ciasteczka z kremem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Proste w przygotowaniu, z jednej porcji sporo ich wychodzi, idealne na różne okazje. Zapraszam po przepis 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250g margaryny zwykłej
- 300g maki
- 3 żółtka
- 1 proszek do pieczenia (ten 16g)
WYKONANIE:
Margarynę siekamy z mąką i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3 mm i wycinamy krążki kieliszkiem (takim o średnicy ok 2-3cm). Układamy na blachę wyłożoną papierem i wstawimy do piekarnika. Pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół na złoty kolor – ok 15min. Upieczone ciasteczka studzimy i lukrujemy.
LUKIER:
- 2 białka z wyparzonych jajek
- 200g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16g)
WYKONANIE:
Wymieszać oba cukry i dodać białka. Dokładnie mieszamy. Najlepiej jest to zrobić mikserem. Upieczone ciasteczka maczamy jedną stroną w lukier i odkładamy aż lukier dokładnie nam wyschnie. Możemy przyspieszyć ten proces wstawiając ciasteczka do lekko nagrzanego piekarnika (50oC) z funkcją termoobiegu.
MASA:
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
WYKONANIE:
Jajka z cukrem ubijamy na parze. Do większego garnka lejemy wodę i stawiamy na gazie a do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Stawiamy go na większym garnku. Uważajmy żeby dno nie dotykało wody. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie puszysta, jasnożółta masa. Masło ucieramy mikserem aż zrobi się puszyste i jasne. Do masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną i ubijamy. Gdy masa jest gotowa, smarujemy jedno ciasteczko (stronę bez lukru) i przykrywamy je drugim ciasteczkiem. Brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych.
SMACZNEGO 🙂
2 komentarze
Monika
Zrobiłam. Są PYSZNE!!
admin
Bardzo dziękuję i cieszę się 🙂