Szarlotka pod chmurką
Chyba wszyscy się zgodzą, że szarlotka najlepsza jest jesienią. Nie ważne czy słońce, czy deszcz, szarlotka do popołudniowej kawy pasuje idealnie 🙂 Ja polecam Szarlotkę pod chmurką 🙂
Składniki na kruche ciasto:
- mąka 450g
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na farsz jabłkowy:
- 1kg obranych i startych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- jeden cukier waniliowy
Składniki na chmurkę
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (jeśli nie mamy to może być 60g mąki ziemniaczanej i cukier waniliowy)
- 1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojoną margarynę.
Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka.
Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Wrzucamy je na patelnię lub do garnka, dodajemy cynamon, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zaczynamy smażyć na małym ogniu. Smażymy ok. 20 minut, aż jabłka nam odparują. Jeśli mamy mocno soczyste jabłka, to możemy dosypać kaszę manną lub bułkę tartą (ok. 2 łyżek, wchłoną nadmiar wilgoci).
Jabłka odstawiamy do wystygnięcia.
Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryna i wysypane mąką).
Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 1800C, góra/dół. Gdy spód się podpieka, przygotowujemy chmurkę. Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier.
Do ubitej piany dodajemy budynie lub mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym.
Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej o mieszamy.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, składamy naszą szarlotkę. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Na sam koniec na pianę, ucieramy resztę ciasta z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50min. w 1800C, góra/dół.
Smacznego 🙂