![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/08/krucha-szrlotkaa.jpg)
Szarlotka na kruchym cieście
Często do ciast używam białek a żółtka mi zostają, wtedy najlepiej jest zrobić z nich kruche ciasto. Jest o tyle fajne, że można je zamrozić i wykorzystać kiedy nam się zechce. Szarlotka na kruchym cieście jest świetnym pomysłem do wykorzystania tego ciasta. Prosta a do tego taka smaczna, że znika błyskawicznie 🙂
Składniki na kruche ciasto:
- mąka 450g
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na farsz jabłkowy:
- 1kg obranych i startych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- jeden cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojoną margarynę lub masło. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Wrzucamy je na patelnię lub do garnka, dodajemy cynamon, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zaczynamy smażyć na małym ogniu. Smażymy ok. 20 minut, aż jabłka nam odparują. Jeśli mamy mocno soczyste jabłka, to możemy dosypać kaszę manną lub bułkę tartą (ok. 2 łyżek, wchłoną nadmiar wilgoci). Jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryna i wysypane mąką). Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 20 min w 1800C, góra/dół. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na nie ucieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40min. w 1800C, góra/dół.
Smacznego 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/08/kruche-z-borówkamiii.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/10/blogIMG_20181028_175356-e1540851641537.jpg)