Ciasteczka, torciki, słodkości

Szarlotka na kruchym cieście

image_pdfimage_print

Często do ciast używam białek a żółtka mi zostają, wtedy najlepiej jest zrobić z nich kruche ciasto. Jest o tyle fajne, że można je zamrozić i wykorzystać kiedy nam się zechce. Szarlotka na kruchym cieście jest świetnym pomysłem do wykorzystania tego ciasta. Prosta a do tego taka smaczna, że znika błyskawicznie 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka 450g
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz jabłkowy:

  •  1kg obranych i startych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • jeden cukier waniliowy

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojoną margarynę lub masło. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Wrzucamy je na patelnię lub do garnka, dodajemy cynamon, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zaczynamy smażyć na małym ogniu. Smażymy ok. 20 minut, aż jabłka nam odparują. Jeśli mamy mocno soczyste jabłka, to możemy dosypać kaszę manną lub bułkę tartą (ok. 2 łyżek, wchłoną nadmiar wilgoci). Jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryna i wysypane mąką). Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 20 min w 1800C, góra/dół. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na nie ucieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40min. w 1800C, góra/dół.

Smacznego 🙂