Ciasteczka, torciki, słodkości

Kruche ciasteczka z galaretką

image_pdfimage_print

Na dzień dobry, do porannej kawy mam kruche, maślane ciasteczka z galaretką 🙂 Sprawdzą się one przy wielu okazjach – na niedzielę, na święta, do szkoły, do pracy… Wykonanie jest proste a w zależności od tego jakiej wielkości kształt ciasteczek robimy, wychodzi ich ilość. U mnie wyszło 26 podwójnych gwiazdek z porcji. Do zrobienia ich zainspirował mnie obrazek na proszku do pieczenie 😉 Zapraszam

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki
  • 150g masła prawdziwego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolna galaretka

WYKONANIE:

Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wszystko przesiewamy. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy cukier waniliowy i jajko i wyrabiamy ciasto. Na początku będzie sypkie, ale wyrobi się w gładką kulę. Wkładamy do woreczka i na pół godziny chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5mm i wycinamy kształty foremką lub szklanką. W połowie ciasteczek robimy dziurkę np. kieliszkiem, rurką do robienia rurek lub małą foremką (ja użyłam dużej i małej gwiazdki). Ciastka bez dziurki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy ciasteczka wodą. Na nie układamy ciasteczka z dziurką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok.20 min, funkcja góra/dół. Gdy ciasteczka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem i wlewamy w dziurkę tężejącą galaretkę. Ja nalewałam strzykawką.

 

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *