
Kruche ciasteczka z galaretką
Na dzień dobry, do porannej kawy mam kruche, maślane ciasteczka z galaretką 🙂 Sprawdzą się one przy wielu okazjach – na niedzielę, na święta, do szkoły, do pracy… Wykonanie jest proste a w zależności od tego jakiej wielkości kształt ciasteczek robimy, wychodzi ich ilość. U mnie wyszło 26 podwójnych gwiazdek z porcji. Do zrobienia ich zainspirował mnie obrazek na proszku do pieczenie 😉 Zapraszam
SKŁADNIKI:
- 300g mąki
- 150g masła prawdziwego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolna galaretka
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wszystko przesiewamy. Suche składniki siekamy z masłem lub masło ścieramy na tarce na dużych oczkach (ja wolę ścierać na tarce). Dodajemy cukier waniliowy i jajko i wyrabiamy ciasto. Na początku będzie sypkie, ale wyrobi się w gładką kulę. Wkładamy do woreczka i na pół godziny chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5mm i wycinamy kształty foremką lub szklanką. W połowie ciasteczek robimy dziurkę np. kieliszkiem, rurką do robienia rurek lub małą foremką (ja użyłam dużej i małej gwiazdki). Ciastka bez dziurki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy ciasteczka wodą. Na nie układamy ciasteczka z dziurką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok.20 min, funkcja góra/dół. Gdy ciasteczka ostygną, posypujemy je cukrem pudrem i wlewamy w dziurkę tężejącą galaretkę. Ja nalewałam strzykawką.
SMACZNEGO 🙂

