
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe to piękne ciasteczka z ciasta na faworki-chrusty. Są bardzo efektowne a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć okręgi o trzech różnych średnicach (lub 4 czy 5 jak ktoś woli, ja robię z trzech: szklanka, literatka i kieliszek).
Składniki:
- 500g mąki
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.
Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i i wykrawamy po trzy okręgi różnej wielkości na jedną różę.
Wszystkie krążki nacinamy. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim, potem ściskamy razem.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone róże posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

