Faworki – chrusty
W różnych częściach Polski różnie nazywane. U jednych faworki u drugich chrusty na zapusty. Tak czy inaczej faworki – chrusty są smaczne, szybkie i tradycyjnie robi je się na ostatni wtorek karnawału.
Składniki:
- 500g mąki
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.
Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone faworki – chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂