Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski

Faworki – chrusty

image_pdfimage_print

W różnych częściach Polski różnie nazywane. U jednych faworki u drugich chrusty na zapusty. Tak czy inaczej faworki – chrusty są smaczne, szybkie i tradycyjnie robi je się na ostatni wtorek karnawału. 

Składniki:

  • 500g mąki
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi.

Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką), składamy w pół i wybijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy kilka razy, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza.

Następnie wałkujemy bardzo cienko ciasto i wycinamy nożem lub radełkiem paski o długości ok. 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie na ok. 3 cm, przez które należy przełożyć jeden z końców ciasta.

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na ręczniki papierowe. Wysuszone i wystudzone faworki – chrusty posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *