Kruche ciasteczka z witrażem
Kruche ciasteczka z witrażem ucieszą nie jedno oko i niejedno podniebienie. Najbardziej cieszą się dzieci. Ciasteczka te wspaniale prezentują się jako ozdoba choinkowa. Nadają się do kawy, herbaty, mleka czy nawet na skromny upominek I jak widać – są piękne. Wykonanie ich jest bardzo proste i szybkie.
Składniki:
- 400g mąki
- 200g margaryny
- 170g cukru pudru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukierki – landrynki (ja używam cukiereczków Mini)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i siekamy z margaryną.
Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
Następnie wbijamy dwa jajka i zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy dowolne kształty i pamiętamy o zrobieniu dziurek na cukierki.
Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem i w dziurki wkładamy cukierki.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, góra/dół przez ok. 10-12 minut. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na papierze do całkowitego wystygnięcia (chodzi o to, żeby cukierki stężały i nie zostały nam na papierze tylko w ciastku).
Smacznego 🙂