![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2020/03/gofry.jpg)
Gofry
Jak zrobić pyszne gofry dla całej rodziny? Oto bardzo prosty przepis, który stosuję już od jakiegoś czasu. Gofry to idealna propozycja na leniwe śniadanie gdy dzieci siedzą w domu. Przygotowanie ich jest bardzo proste, podawać możemy z ulubionymi dodatkami – u mnie to po prostu cukier puder lub dżem 🙂 . Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
WYKONANIE:
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko, jajka i miksujemy, na koniec wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie. Oczywiście zamiast miksera możemy użyć zwykłej trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy, ponieważ każda ma swój czas pieczenia. U mnie wychodzi ok. 5 min na dwa gofry. Z tej porcji wychodzi mi 12 gofrów – moja kratka ma wymiary 10/10cm. Na jedną porcję wylewam ok. 90-100 ml ciasta. Gotowe gofry podajemy już tak jak chcemy: z cukrem pudrem, z ulubionym dżemem, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną itp.
Uwagi: Możemy również ubić pianę z białek oddzielnie i dodać na koniec delikatnie mieszając łyżką. Wtedy gofry są bardziej chrupiące. Oba sposoby są dobre i gofry wychodzą smaczne.
SMACZNEGO 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2019/12/placki-ziem1.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2020/02/pampuchy1.jpg)
4 komentarze
Ola
Grofy cioci najlepsze. Grofy. 😁
Mario
Potwierdzam pyszotki.
Zwykle robiłem ubijając pianę ale bez ubicia równie pyszne.
Smaczne
Polecam białka ubić osobno ,kiedy ciasto będzie gotowe to na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać . Gofry będa bardziej puszyste i chrupiące.
admin
Dokładnie, białka można ubić oddzielnie. Przepis z ubitymi białkami dodam przy najbliższej okazji jak będę je robić. Dzisiaj mi się po porostu już nie chciało 🙂