Placki ziemniaczane
Każdy z nas ma swój sposób przygotowywania placków ziemniaczanych. Nie każdy lubi je robić bo często kończy się to obtarciami na palcach 😉. Ja lubię placki robić i jeść na różne sposoby – ze śmietaną, z cukrem, bez niczego, z sosem… Zapraszam do zapoznania się z moim sposobem przygotowywania placków ziemniaczanych 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu ze skórki)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej (można pominąć i dodać więcej ziemniaczanej)
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy – po pół łyżeczki
- opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Umyte ziemniaki obieramy, płuczemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Możemy odsączyć nadmiar wody z ziemniaków jeśli jest taka potrzeba. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, wsypujemy mąki oraz przyprawy i mieszamy. Wszystko blendujemy blenderem ręcznym do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy porcję ciasta, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂