Babka wielkanocna
Przedstawiam Wam kochani przepis, jak wykonać pyszną babkę wielkanocną. Przepis bardzo prosty, żadnych wyszukanych składników a smak rewelacyjny. Babka znika szybko 🙂 cudowna do popołudniowej kawki 🙂 porcja jest na dużą formę do babek, ale nie martwcie się, jak zostanie ciasto to możemy nałożyć je do foremek na muffinki i upiec sobie małe babeczki 🙂 Ja tak robię. Wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki a resztę do papilotek na muffinki 🙂 Poniżej napiszę jak to wszystko piec. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
WYKONANIE:
Masło wyjmujemy z lodówki na około godzinkę, żeby się ogrzało. Wkładamy do miski i wsypujemy cukier. Ucieramy ok. 10 minut a po tym czasie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, olej, ocet i sok z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą miksujemy. Formę do babki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto do 2/3 wysokości i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok. 1 godz, (do suchego patyczka).
Jeśli ciasto nam zostało to możemy je nalać do blaszki na muffinki. Mi wychodzi z tej porcji duża babka i 10 średnich muffinek. Muffinki piekę w tym samym czasie co babkę tylko o połowę krócej, ok. 30 minut.
Gotową babkę możemy udekorować lukrem.
SMACZNEGO 🙂