Zebra
Zebra jako zwierzę, zebra jako pasy na ulicy i zebra jako pyszne ciastko 🙂 Ciastko w paski zachwyca smakiem i wyglądem. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Dzieci będą zachwycone – i nie tylko dzieci 😉
SKŁADNIKI:
- mąka 2 i 1/2 szklanki (pół kg)
- cukier 1 szklanka (250g)
- szklanka oleju
- szklanka oranżady białej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki mąki (dodatkowo)
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier.
Gdy białka z cukrem są ubite, dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na zmianę z olejem i oranżadą (najlepiej w trzech turach: mąka- mieszamy; olej-mieszamy; oranżada-mieszamy i tak x3).
Gotowe, wymieszane ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy 3 łyżeczki mąki a do drugiej 3 łyżeczki kakao. Dokładnie mieszamy.
Wymieszane ciasta zaczynamy nakładać do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy.
Zaczynamy od jasnej masy i kończymy na jasnej masie – łyżka jasnego, łyżka ciemnego i tak do wyczerpania masy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez godzinę lub do suchego patyczka. Gotową zebrę wyjmujemy i studzimy.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. U mnie jest błyszcząca polewa z żelatyną i efekt gwieździstej nocy 🙂
SMACZNEGO 🙂