Skwarczaki – ciastka maszynkowe
Ciastka ze skwarkami. Czy to możliwe? Tak to możliwe i do tego są bardzo smaczne. Kto nie wie, że w składzie są mielone skwarki, ten nie chce w to uwierzyć. Przepis prosty, szybki, smaczny, cieszy dzieci i dorosłych 🙂 Zapraszam 🙂
Składniki:
- 250g zmielonych skwarek
- 500g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka można zamrozić lub zrobić bezę Tort bezowy )
- 1 szklanka cukru
- 1/3 kostki masła
- woda (ok. 50ml)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masłem i skwarkami. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciastka wyciskamy przez maszynkę do ciastek maszynkowych i układamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 1900 piekarnika i pieczemy 10 minut funkcja góra/dół.
Gotowe ciastka dekorujemy wg własnego uznania: cukrem pudrem, czekoladą i wiórkami, lukrem…
Smacznego 🙂