Babka marmurkowa
Babka. Ciastko dobre na każdą okazję a jak nie jest skomplikowane to jeszcze lepiej. Tak właśnie jest z babką marmurkową. Dla urozmaicenia dwukolorowa, puszysta, nie wysycha, idealna do kawy, herbaty, kakao 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g maki pszennej
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 100g masła
- jeden cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Do piany z cukrem dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzone masło i dokładnie łączymy wszystko. Połowę ciasta przelewam do miski i dodaję dwie łyżki kakao i dokładnie mieszam. Do białego ciasta dodaję 2 łyżki mąki i mieszam.
Formę do babki wysmarowuję tłuszczem i wysypuję dokładnie mąką. Wlewam ciasto – łyżka jasnego, łyżka ciemnego… Wkładam do piekarnika i piekę w 1800C przez 45min, funkcja góra/ dół. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy babka jest upieczona. Jeśli patyczek jest mokry to dopiekam babkę jeszcze. Wystudzoną babkę można polać polewą i udekorować 🙂
Smacznego 🙂