![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/09/blogIMG_20180922_185837.jpg)
Drożdżówki z jagodami
Domowe drożdżówczeki są najlepsze, świadczy o tym prędkość z jaką znikają. Sięgają po nie dzieci i dorośli tak samo chętnie 🙂
Składniki:
- mąka 1kg
- cukier 150g
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- mleko 400ml (ciepłe)
- kostka drożdży (100g)
- 150g roztopionej margaryny
- jagody (świeże lub ze słoiczka)
Wykonanie:
Ciasto zaczynamy od wykonania zaczynu. Rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
W tym czasie rozbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy i mieszamy trzepaczką.
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz jajka z cukrem.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę i dalej wyrabiamy.
Ciasto powinno samo zacząć odchodzić nam od dłoni i miska powinna zrobić się czysta. W razie potrzeby możemy dosypać troszkę mąki, żeby oczyścić dłonie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Gdy ciasto nam wyrośnie zabieramy się za robienie drożdżówek. Odrywamy kulkę i formujemy placuszek. Nakładamy jagody i zaklejamy, robimy kulkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Następnie smarujemy jajkiem. Przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez 30 min.
Smacznego 🙂
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/09/blogIMG_20180922_185911.jpg)
![](https://pyszotki.pl/wp-content/uploads/2018/09/blogIMG_20180922_190042.jpg)