Drożdżówki z dżemem
Domowe drożdżówczeki są najlepsze, świadczy o tym prędkość z jaką znikają. Sięgają po nie dzieci i dorośli tak samo chętnie 🙂
Składniki:
- mąka 1kg
- cukier 150g
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- mleko 400ml (ciepłe)
- kostka drożdży (100g)
- 150g roztopionej margaryny
- dżem
Wykonanie:
Ciasto zaczynamy od wykonania zaczynu. Rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
W tym czasie rozbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy i mieszamy trzepaczką.
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz jajka z cukrem.
Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę i dalej wyrabiamy.
Ciasto powinno samo zacząć odchodzić nam od dłoni i miska powinna zrobić się czysta. W razie potrzeby możemy dosypać troszkę mąki, żeby oczyścić dłonie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Gdy ciasto nam wyrośnie zabieramy się za robienie drożdżówek. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy w prostokąt. Smarujemy dżemem i zwijamy w roladę. Tniemy na kawałki, układamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką (aczkolwiek nie trzeba).
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez ok. 30 min.
Smacznego 🙂