Ciasteczka, torciki, słodkości

Kruszonka

image_pdfimage_print

Kruszonka jest idealnym dodatkiem do ciasta drożdżowego. Szybko się ją przygotowuje i można długo przechowywać w zamrażarce. 

Składniki:

  • mąka 150g
  • cukier 100g
  • masło 100g (masło prawdziwe 82%, żadne miksy)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, na nią sypiemy cukier i dodajemy posiekane masło.

Wszystko zaczynamy zagniatać. Tak przygotowaną kruszonkę możemy podzielić sobie na mniejsze porcje i zamrozić lub używać bezpośrednio do ciasta. Kruszymy ją lub ucieramy na tarce na dużych oczkach.

Uwagi: kruszonkę dobrze jest schłodzić przed ucieraniem. Chowamy na jakieś 30 min do zamrażarki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *