Kruszonka ze śliwkami
Śliwki + kruszonka = super deser Proste i smaczne ciastko bez jajek. Wystarczą 4 składniki: mąka, cukier, masło i śliwki
Składniki:
- kruszonka
- śliwki (ok 0,5 kg)
Wykonanie:
Do zrobienia tego deseru użyłam podwójnej porcji kruszonki. Jeśli nie mamy jej przygotowanej to zapraszam po przepis tu. Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ucieramy połowę kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10 min. Na podpieczony spód układamy śliwki skórką do dołu.
Śliwki przykrywamy pozostałą utartą kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w 180oC funkcja góra/dół.
Uwagi: deser ten możemy przygotować również w naczyniu żaroodpornym i blaszce do tarty. Można również robić bez spodu, wtedy dno naczynia trzeba wysmarować troszkę masłem, ułożyć śliwki skórką do dołu i przykryć kruszonką. Pieczemy tak samo: 30 min, góra/dół, 180oC. Jeśli robimy bez spodu wystarczy jedna porcja kruszonki.
SMACZNEGO 🙂