
Tarta szpinakowa z serem feta, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (ok. 250g)
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
Składniki na farsz:
- 250g szpinaku (świeży lub mrożony)
- łyżka masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- pół kostki sera feta
- pół piersi z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów
- 150ml śmietanki 30%
- 2 jajka
Sos tzatziki
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 średni ogórek
- 5 ząbków czosnku
- zioła do smaku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy w dłoniach mąkę z masłem. Dodajemy szczyptę soli, jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę (w zależności od tego czy ciasto jest za wilgotne czy suche). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy porwany szpinak (świeży lub rozmrożony). Smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Przeciskamy 4 ząbki czosnku (lub więcej – zależy od upodobań) i doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Można lekko osolić i dodać pieprzu, byle nie za dużo bo feta jest słona. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wkładamy do formy i dociskamy brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta. Zrobi się z niego kratkę na górę tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min., 180oC, góra/dół. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Na ciasto wykładamy szpinak, podsmażoną pierś z kurczaka, ser feta, suszone pomidory i wszystko zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Z reszty ciasta rozwałkowujemy okrąg i tniemy paski o grubości ok. 1cm. Układamy je na górę ciasta robiąc kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 min, góra/dół, 1800C.
W tym czasie przygotowujemy sos tzatziki. Obieramy ogórka i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę do jogurtu (ja dodatkowo blenduję), dodajemy ogórka i zioła. Gotową tartę polewamy sosem.
Smacznego 🙂

