Spaghetti carbonara
Czy kuchnia włoska w domowym wykonaniu może być prosta? Ależ oczywiście 🙂 Spaghetti carbonara to szybkie i proste w przygotowaniu danie a do tego smaczne. Proste składniki dostępne w każdym praktycznie sklepie sprawiają, że danie to można wykonać zawsze.
Składniki:
- makaron spaghetti – 500g
- serek mascarpone – 500g
- wędzony boczek – 300g
- ser grana padano lub parmezan – ok. 50g
- jajka – 3 całe i dwa żółtka
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy bez tłuszczy na skwareczki. Tłuszcz z boczku sam się wytopi, dlatego nic nie dodaję.
Do miski wbijamy trzy całe jajka i dwa żółtka. Chwilę ubijamy i dodajemy po łyżce mascarpone.
Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolicie gładka.
Dodajemy utarty ser, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Na wysmażony boczek dajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Wszystko trzymamy na wolnym ogniu. Następnie wlewamy masę jajeczno-serową i szybko mieszamy.
Zestawiamy z ognia, żeby się nam masa jajeczno-serowa nie zważyła. Nakładamy i dekorujemy szczypiorkiem i serem grana padano lub parmezanem.
Smacznego 🙂
Moje rady: ponieważ całe danie z jajkami smaży się bardzo krótko, jajka najlepiej jest sparzyć. Jeśli będziemy smażyć za długo, to masa się zważy i będzie wyglądać jak makaron z twarogiem 😉