Kurczak z makaronem
Przepisów na kurczaka z makaronem jest całe mnóstwo. Mój przepis mogłabym nazwać „Obiad dla leniwych”. Jest tak banalnie prosty i szybki, że ta nazwa idealnie do niego pasuje. Ogólnie przygotowanie go trwa tyle co nastawienie wody na makaron i ugotowanie go. Potem już tylko mieszanie i jedzenie 🙂
Składniki:
- makaron 500g (mogą być muszelki, kokardki, świderki, rurki itp.)
- pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- zioła
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg przepisu. W tym czasie kroimy pierś w kostkę i podsmażamy. Doprawiamy troszkę solą i pieprzem. Nie doprawiajmy za dużo, ponieważ będzie sos czosnkowy, który też będzie słony od majonezu.
Gdy makaron się gotuje a pierś się smaży, przygotowujemy sos czosnkowy. Majonez, śmietanę lub jogurt, czosnek wkładamy do jednego naczynia. Dodajemy zioła (ja używam ziół włoskich – idealna mieszanka do sosu). Wszystko razem blendujemy.
Makaron odcedzamy i przesypujemy do salaterki. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i sos.
Wszystko mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego 🙂