Pyzy z mięsem
Pyzy, tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane z ziemniaków. To kluski w kształcie koła lub owalu nadziewane farszem mięsnym – bynajmniej u mnie 🙂 😁 można też innymi – kwestia gustu. Przygotowanie ich nie jest trudne, ale zajmuje chwilkę, najważniejsze że wychodzi spora porcja i to co zostaje możemy zjeść drugiego dnia lub zamrozić 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1,5kg ziemniaków (po obraniu)
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- pół szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
OMASTA:
- 200g boczku
- cebula
WYKONANIE:
Przygotowujemy farsz: siekamy drobno cebulkę i dodajemy do mięsa mielonego. Zaczynamy wyrabiać masę rękami, dodając ok. pół szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy połowę ziemniaków w osolonej wodzie. Odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ucieramy na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciskamy. Łączymy obie masy ziemniaczane, dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki. Ciasto możemy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 5-7mm i wycinać okręgi za pomocą dużej szklanki, nakładać farsz łyżeczką i sklejać formując kulkę lub możemy odrywać kawałki ciasta, formować placuszek na dłoni, kłaść łyżeczkę farsz i sklejać w kulkę. Osobiście wolę drugi sposób a to z tego względu, że surowe, utarte ziemniaki są nitkowate i ciężko się wycina zgrabne kółeczka 🙂 Pyzy rzucamy na gotującą się osoloną wodę. Możemy wlać do niej 2-3 łyżki oleju. Gotujemy porcjami na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, od momentu wypłynięcia pyz, przez ok 10-15 min. Podajemy z omastą – kroimy boczek i cebulkę w kosteczkę i podsmażamy.
SMACZNEGO 🙂