Smaczne dania

Pyzy z mięsem

image_pdfimage_print

Pyzy, tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane z ziemniaków. To kluski w kształcie koła lub owalu nadziewane farszem mięsnym – bynajmniej u mnie 🙂 😁 można też innymi – kwestia gustu. Przygotowanie ich nie jest trudne, ale zajmuje chwilkę, najważniejsze że wychodzi spora porcja i to co zostaje możemy zjeść drugiego dnia lub zamrozić 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5kg ziemniaków (po obraniu)
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku

OMASTA:

  • 200g boczku
  • cebula

WYKONANIE:

Przygotowujemy farsz: siekamy drobno cebulkę i dodajemy do mięsa mielonego. Zaczynamy wyrabiać masę rękami, dodając ok. pół szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy połowę ziemniaków w osolonej wodzie. Odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ucieramy na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciskamy. Łączymy obie masy ziemniaczane, dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki. Ciasto możemy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 5-7mm i wycinać okręgi za pomocą dużej szklanki, nakładać farsz łyżeczką i sklejać formując kulkę lub możemy odrywać kawałki ciasta, formować placuszek na dłoni, kłaść łyżeczkę farsz i sklejać w kulkę. Osobiście wolę drugi sposób a to z tego względu, że surowe, utarte ziemniaki są nitkowate i ciężko się wycina zgrabne kółeczka 🙂 Pyzy rzucamy na gotującą się osoloną wodę. Możemy wlać do niej 2-3 łyżki oleju. Gotujemy porcjami na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, od momentu wypłynięcia pyz, przez ok 10-15 min. Podajemy z omastą – kroimy boczek i cebulkę w kosteczkę i podsmażamy.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *