Kurczak miodowo-imbirowy
Kurczak miodowo-imbirowy, to danie obiadowe, które jest kolejną propozycją od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. Słodko, pikantnie a przede wszystkim zdrowo i smacznie 🙂 A jakby tego było mało, to proste w wykonaniu 🙂
Składniki:
- imbir świeży tarty – 3 łyżki
- filet z kurczaka – ok. 500g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- łyżeczka miodu
- pieprz czarny mielony – pół łyżeczki
- przyprawa do drobiu – 3 łyżki
- sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy
Wykonanie:
Mód mieszamy z sokiem z pomarańczy, oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka, imbirem i pieprzem.
Piersi z kurczaka kroję wzdłuż na połówki i lekko rozbijam.
Tak przygotowane mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę (lub dłużej).
Po tym czasie przekładam filety do torebki do pieczenia, wkładam do piekarnika i piekę około 30 min w 1700C funkcja gór/dół.
Tak przygotowanego kurczaka podaję z brązowym ryżem i ulubioną surówką. U mnie surówka to kapusta pekińska, ogórek, papryka, pomidor, cebula. Wszystko kroję I wkładam do salaterki. Do sosu używam 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę), 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki cukru brązowego, pół łyżeczki przyprawy typu kucharek, 3 łyżeczki koperku, trzy łyżki wody, dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki na sosik umieszczam w słoiczku i energicznie potrząsam. Polewam surówkę ok. 15 minut przed podaniem. Do gotowego dania dołożyłam świeże, domowe kiełki.