
Zupa cebulowo-pieczarkowa
To moja pierwsza w życiu zupa cebulowo-pieczarkowa i od razu podbiła moje podniebienie i nie tylko moje. Wspaniale rozgrzewa, jest sycąca, prosta i szybka w przygotowaniu. Może być podawana z grzankami, groszkiem ptysiowym, chlebem razowym, grahamką – co kto woli. Przepis pochodzi oczywiście od wspaniałej Pani Dietetyk Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. Zapraszam i smacznego 🙂
SKŁADNIKI:
- 4 średnie białe cebule
- 2 średnie czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150g pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- por ok. 50g
- pół selera – korzeń
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do miękkości. Z selera, pora, marchewki, pietruszki i czosnku przygotowujemy wywar, gotując warzywa w ok. litrze wody przez 30 min. Z wywaru wyjmujemy warzywa i dodajemy podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy mleko zagotowujemy i wszystko miksujemy. Doprawiamy solą i pierzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią. Podajemy z pieczywem.
SMACZNEGO 🙂

