Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem to cudowna przystawka na różne okolicznościowe imprezy. Świetnie sprawdza się na urodzinach, komuniach, imieninach, parapetówkach czy też jako jedno z dań wigilijnych itd…
Składniki:
- 350-400 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- łosoś 250g (w kawałku lub w plastrach)
- kilka ząbków czosnku
- serek puszysty śmietankowy 400g
- 4 jajka
- 2 łyżki koperku (świeży lub mrożony) – jeśli ktoś nie lubi, może pominąć
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeżeli mamy świeży szpinak, należy go umyć, porwać drobno, zblanszować (wrzucić na gotującą się wodę na chwilkę a potem odcedzić) i podsmażyć na maśle dodając przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Ja użyłam mrożonego szpinaku. Rozmroziłam go, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzane masło. Dodałam czosnek, sól i pieprz. Podsmażałam wszystko ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Gdy szpinak stygnie, oddzielam białka od żółtek i z białek ubijam pianę. Do wystudzonego szpinaku dodaję żółtka i mieszam.
Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
Tak przygotowany szpinak wykładam na dużą blachę na papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 25 min. Piekę w 1800C.
Po upieczeniu wykładamy szpinakowy placek na ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy.
Gdy szpinak nam stygnie, przygotowujemy serek i łososia. Do serka dodajemy koperek i przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Jeżeli łososia mamy w kawałku, to należy go pokroić w cienkie plasterki.
Rozwijamy ściereczkę i na szpinakowy placek wykładamy serek i dokładnie go rozprowadzamy. Następnie na serek układamy łososia i wszystko zwijamy w roladę. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy w nią i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z cytryną.
Smacznego 🙂
Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi łososia, może zrobić to danie z szynką 🙂