Przekąski,  Smaczne dania

Rolada szpinakowa z łososiem

image_pdfimage_print

Rolada szpinakowa z łososiem to cudowna przystawka na różne okolicznościowe imprezy. Świetnie sprawdza się na urodzinach, komuniach, imieninach, parapetówkach czy też jako jedno z dań wigilijnych itd…

Składniki:

  • 350-400 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • łosoś 250g (w kawałku lub w plastrach)
  • kilka ząbków czosnku
  • serek puszysty śmietankowy 400g
  • 4 jajka
  • 2 łyżki koperku (świeży lub mrożony) – jeśli ktoś nie lubi, może pominąć
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeżeli mamy świeży szpinak, należy go umyć, porwać drobno, zblanszować (wrzucić na gotującą się wodę na chwilkę a potem odcedzić) i podsmażyć na maśle dodając przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Ja użyłam mrożonego szpinaku. Rozmroziłam go, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzane masło. Dodałam czosnek, sól i pieprz. Podsmażałam wszystko ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Gdy szpinak stygnie, oddzielam białka od żółtek i z białek ubijam pianę. Do wystudzonego szpinaku dodaję żółtka i mieszam.

 

Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.

Tak przygotowany szpinak wykładam na dużą blachę na papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 25 min. Piekę w 1800C.

Po upieczeniu wykładamy szpinakowy placek na ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy. 

Gdy szpinak nam stygnie, przygotowujemy serek i łososia. Do serka dodajemy koperek i przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy. Jeżeli łososia mamy w kawałku, to należy go pokroić w cienkie plasterki.

Rozwijamy ściereczkę i na szpinakowy placek wykładamy serek i dokładnie go rozprowadzamy. Następnie na serek układamy łososia i wszystko zwijamy w roladę. Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy w nią i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z cytryną.

Smacznego 🙂

Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi łososia, może zrobić to danie z szynką 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *