Kajzerki
Kiedy czasem w domu zabraknie chleba a do sklepu nam zupełnie nie po drodze lub godzina już późna, warto zrobić domowe kajzerki :). Składniki na ogół mamy w domu, wykonanie jest proste i szybkie a pieczywo na śniadanie lub kolację mamy zapewnione. Zawsze można urozmaicić bułeczki poprzez dosypanie ulubionych ziarenek np. pestek dyni, słonecznika czy też sezamu albo czarnuszki. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 500g
- pół kostki drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- szklanka ciepłej wody
- 5 dag roztopionego masła
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do drożdży wsypujemy cukier, wlewamy 5 łyżek wody mieszamy aż się wszystko połączy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. Do mąki wlewamy drożdże oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Z ciasta formujemy bułeczki (wychodzi 10 bułeczek po 80g) i nacinamy wierzch jak w kajzerkach. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy resztkami masła rozpuszczonego lub wodą. Dla urozmaicenia możemy posypać ulubionymi ziarenkami. Pieczemy 15-20 min w 2400C funkcja góra/dół.