Przekąski

Kajzerki

image_pdfimage_print

Kiedy czasem w domu zabraknie chleba a do sklepu nam zupełnie nie po drodze lub godzina już późna, warto zrobić domowe kajzerki :). Składniki na ogół mamy w domu, wykonanie jest proste i szybkie a pieczywo na śniadanie lub kolację mamy zapewnione. Zawsze można urozmaicić bułeczki poprzez dosypanie ulubionych ziarenek np. pestek dyni, słonecznika czy też sezamu albo czarnuszki. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 500g
  • pół kostki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 5 dag roztopionego masła

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do drożdży wsypujemy cukier, wlewamy 5 łyżek wody mieszamy aż się wszystko połączy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. Do mąki wlewamy drożdże oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Z ciasta formujemy bułeczki (wychodzi 10 bułeczek po 80g) i nacinamy wierzch jak w kajzerkach. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy resztkami masła rozpuszczonego lub wodą. Dla urozmaicenia możemy posypać ulubionymi ziarenkami. Pieczemy 15-20 min w 2400C funkcja góra/dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *