Orzeszki
Orzeszki, ciasteczka które kojarzą mi się ze świętami z dzieciństwa i z weselami. Praca przy nich trochę żmudna jest, ale samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste szybkie. Z podanej porcji wychodzi ok. 150 pełnych orzeszków więc jest ich sporo 🙂 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 250g margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany (18%)
SKŁADNIKI NA MASĘ
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag orzechów (zmielonych w blenderze)
- masa budyniowa
WYKONANIE:
Margarynę siekamy z mąką lub margarynę ucieramy na tarce. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i smalec i zagniatamy. Chowamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi (np. kieliszkiem) i uciskamy w foremkach do orzeszków.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w 1900C, funkcja góra/dół. Czynność potarzamy aż zużyjemy całe ciasto.
Masa orzechowa.
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone orzechy łączymy z masą budyniową. Połówki orzeszków nadziewamy masą orzechową i łączymy je ze sobą. Obsypujemy samym cukrem pudrem lub cukrem pudrem z kakao.
SMACZNEGO 🙂