Ciasteczka, torciki, słodkości

Orzeszki

image_pdfimage_print

Orzeszki, ciasteczka które kojarzą mi się ze świętami z dzieciństwa i z weselami. Praca przy nich trochę żmudna jest, ale samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste szybkie.  Z podanej porcji wychodzi ok. 150 pełnych orzeszków więc jest ich sporo 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki śmietany (18%)

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag orzechów (zmielonych w blenderze)
  • masa budyniowa

WYKONANIE:

Margarynę siekamy z mąką lub margarynę ucieramy na tarce. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i smalec i zagniatamy. Chowamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi (np. kieliszkiem) i uciskamy w foremkach do orzeszków.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w 1900C, funkcja góra/dół. Czynność potarzamy aż zużyjemy całe ciasto.

Masa orzechowa.

Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone orzechy łączymy z masą budyniową. Połówki orzeszków nadziewamy masą orzechową i łączymy je ze sobą. Obsypujemy samym cukrem pudrem lub cukrem pudrem z kakao.

SMACZNEGO 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *