Pieczona owsianka z malinami
Owsianka nie musi być nudna i taka jak w dzieciństwie – po prostu ugotowana na mleku z cukrem i tyle. Owsianka to cudowna propozycja nie tylko na śniadanie, ale i na kolację czy nawet deser 🙂 Po owsiance od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek jest się sytym na długo. Nawet moje dzieci chętnie pochłaniały owsiankę bo była słodka i przede wszystkim smaczna. Zapraszam i smacznego 🙂 Ta propozycja na stałe u mnie zagości 🙂
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- maliny – 1/2 szklanki (świeże lub mrożone)
- miód – 1 łyżeczka
- płatki owsiane – 4 łyżki
- mleko – 3/4 szklanki
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Płatki owsiane wsypujemy do salaterki i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Maliny układamy w małym naczyniu do pieczenia lub do szklanki żaroodpornej. Posypujemy je płatkami z cynamonem i pdp. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego miód. Zalewamy maliny płatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1700C ok. 20 min. Gotową owsiankę możemy posypać płatkami migdałów (ze względu na alergię u córki unikam ich, ale tak jest w oryginalnym przepisie) lub udekorować świeżymi owocami.
SMACZNEGO 🙂