
Szyszki ziemniaczane
Składniki:
- ziemniaki – 600g
- mąka – 2,5 szklanki
- jedno jajko
- ser żółty – 150 g
- sól
- papryka słodka i chili
- bazylia, oregano
- bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, gnieciemy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, posypujemy mąką, robimy gniazdko, dodajemy jajko, utarty na drobnych oczkach żółty ser i zaczynamy wyrabiać jak na kluski śląskie czy kopytka.
W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto dzielę na połowę i do jednej z nich dodaję przyprawy (oregano, bazylię, paprykę słodką lub chili – wg uznania).
Dokładnie wyrabiamy i robimy dwie kule.
Zaczynamy formować szyszki. Odrywamy kawałek ciasta i najpierw robimy kulkę.
Następnie zaczynamy delikatnie spłaszczać jedną stronę i formujmy stożek – szyszkę.
Gotowe szyszki obtaczamy w bułce tartej i odkładamy.
Szyszki możemy również nadziewać żółtym serem. Odrywamy kawałek ciasta i robimy placuszek.
Na środek placuszka dajemy żółty ser.
Zgniatamy brzegi i formujemy szyszkę.
Obtaczamy w bułce tartej i odkładamy. Możemy formować również kulki.
Szyszki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik.
Szyszki świetnie sprawdzają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu zamiast zwykłych tłuczonych ziemniaków, kaszy, ryżu itp. U mnie wersja z kotletami mielonymi i sałatką z pieczarek, cebuli i papryki.
Szyszki możemy przygotować sobie dzień wcześniej, świetnie przechowują się w lodówce. Można również zrobić je rano i smażyć na wieczór.
Smacznego 🙂

