Surówka Colesław
Pyszna, bardzo prosta i bardzo szybka surówka z białej kapusty. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego, do wędlin czy jako dodatek do grilla 🙂 Najlepiej smakuje na 2-3 dzień a stać może w lodówce nawet 10 dni.
Składniki:
- 500 dag białej kapusty (może być również włoska i pekińska)
- 1 spora marchewka
- 2 cebule średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta pieprzu
- jedna łyżka białego octu winnego (jabłkowy)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy, marchewkę ucieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do dużej miski i przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy mleko, ocet, sok z cytryny i dodajemy majonez, cukier puder, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Sos wylewamy na warzywa i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną surówkę składamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.
Smacznego 🙂