Chleb pszenny
Pyszny, pszenny i baaardzo prosty w wykonaniu chlebek, to moja propozycja dla was. Już dawno chciałam dodać ten przepis i w końcu jest. Składniki proste, dostępne chyba w każdym domu (szczególnie dzisiaj). Skórka jest chrupiąca a środek puszysty i mięciutki. Po ostygnięciu mój znika w tempie błyskawicznym a najbardziej smakuje posmarowany masełkiem i posypany solą. Coś pysznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i sposobem wykonania tego pysznego chlebka.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 400g
- woda 250ml
- świeże drożdże 25g
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- ulubione ziarna do posypania
WYKONANIE:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy w garnuszku, dodajemy cukier, ciepłą wodę i 3 łyżki mąki. Wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10-15 min. Do mąki wsypujemy sól i mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30-40 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto i przekładamy do przygotowanej wcześniej foremki. U mnie jest to keksówka wysmarowana masłem i wysypana mąką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pól godzinki, żeby ładnie wyrosło. Ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami – u mnie jest to akurat sezam.
Wkładamy do nagrzanego do 2000C piekarnika i pieczemy godzinę, funkcja góra/dół.
SMACZNEGO 🙂