MURZYNEK
Murzynek, bardzo proste ciasto do wykonania na każdą okazję lub bez okazji. Bardzo szybko się go przygotowuje, bardzo prosto, bo wszystko mieszamy w jednej misce. Nie wiem co trzeba by było zrobić, żeby to ciasto nie wyszło 🙂 😀 Przepis ten dostałam od osoby z rodziny. Serdecznie zapraszam bo jest przepyszny.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- słoik dżemu 300g – polecam powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy lub wiśniowy
WYKONANIE:
Mąkę , kakao i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, jajka, olej, mleko oraz drzem i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół przez ok. godzinę. Długość pieczenia zależy od tego do jakiej blaszki przelejemy ciasto. Jeżeli rozlejemy je na dwie keksówki to czas pieczenia będzie krótszy – ok. 45-50 min. Ja piekłam w blaszce o wymiarach 22/22cm i czas mojego pieczenia wyniósł 1 godz. 15 min. Pieczemy do suchego patyczka – bez obaw, ja zaglądałam do ciasta 4 razy żeby sprawdzić czy patyczek jest suchy i ciasto mi nie siadło 🙂 .
Po ostygnięciu możemy polać polewą.
SMACZNEGO 🙂