Ciasteczka, torciki, słodkości,  Przekąski

Obwarzanki

image_pdfimage_print

Pyszne, pachnące drożdżowe obwarzanki to przysmak z dzieciństwa. Dzisiaj, gdy ma swoje dzieci, odtwarzam ten smak. Obwarzanki sprawdzą się na zabawie karnawałowej, ale i w zwykły dzień, można je pochłaniać również w Tłusty Czwartek 🙂 Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są proste w przygotowaniu a jak się zje jednego to sięga się po drugiego 🙂

Składniki:

  • mąka – 500g
  • drożdże 40g
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200ml ciepłego mleka
  • 70g cukru
  • cukier waniliowy
  • 50g masła
  • 20ml spirytusu

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane mleko i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę cukru i cukier waniliowy łączymy z jajkami.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka z cukrem. Zaczynamy wyrabiać ciasto.

Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i spirytus. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić nam od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 min.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 7mm. Wykrawamy szklanką okręgi a na środku kieliszkiem albo rurką mniejszą dziurkę robimy.

Obwarzanki zostawiamy na 15 min aż podrosną. Następnie smażymy na głębokim oleju lub smalcu. Wykładamy na ręczniki papierowe. Gotowe przestudzone obwarzanki dekorujemy cukrem pudrem, lukrem, czekoladą…

SMACZNEGO 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *