Ciasto z jagodami
Uwielbiam sezon na świeże owoce, uwielbiam je zajadać i przetwarzać. Moje dzieci bardzo mi w tym pomagają, szczególnie w zajadaniu się nimi po przetworzeniu 😆 Przedstawiam przepis na szubkie i bardzo proste ciasto z jagodami 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g mąki
- 150g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 margaryny zwykłej stopionej lub 3/4 szklanki oleju
- cukier z wanilią
- jagody
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i wbijamy jajka. Wszystko chwilę miksujemy i wlewamy roztopioną margarynę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem). Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Ja na dno tortownicy wyścielam papier i tylko boki smaruję.
Na ciasto rozsypuję jagody (ile wlezie 😉 )
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180o funkcja góra-dól przez ok 45 min – do suchego patyczka. Gotowe wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Szybko, prosto i smacznie 🙂 Polecam 🙂
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: To ciasto można wykonać również z jabłkami. Wszystko wykonujemy tak samo tylko zamiast śliwek, dajemy ćwiartki lub ósemki jabłek.