Ciasteczka, torciki, słodkości

Ciasto z jagodami

image_pdfimage_print

Uwielbiam sezon na świeże owoce, uwielbiam je zajadać i przetwarzać. Moje dzieci bardzo mi w tym pomagają, szczególnie w zajadaniu się nimi po przetworzeniu 😆 Przedstawiam przepis na szubkie i bardzo proste ciasto z jagodami 🙂

SKŁADNIKI:

  • 300g mąki
  • 150g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 margaryny zwykłej stopionej lub 3/4 szklanki oleju
  • cukier z wanilią
  • jagody

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i wbijamy jajka. Wszystko chwilę miksujemy i wlewamy roztopioną margarynę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem). Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Ja na dno tortownicy wyścielam papier i tylko boki smaruję.

Na ciasto rozsypuję jagody (ile wlezie 😉 )

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180o funkcja góra-dól przez ok 45 min – do suchego patyczka. Gotowe wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Szybko, prosto i smacznie 🙂 Polecam 🙂

SMACZNEGO 🙂

Uwagi: To ciasto można wykonać również z jabłkami. Wszystko wykonujemy tak samo tylko zamiast śliwek, dajemy ćwiartki lub ósemki jabłek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *