Naleśniki z owocami
Naleśniki z owocami 🙂 trudno im się oprzeć. Wspaniałe na deser i słodki obiad, smakują dużym i małym a owoce możemy dodać takie, jakie lubimy. Ja przygotowuję je na dwa sposoby. Dla dużych robię sos na bazie nalewki truskawkowej a dla małych na bazie soku truskawkowego. Zapraszam.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbite jajka, mleko, wodę i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę (jeśli wydaje nam się ciasto za rzadki to dosypujemy mąki troszkę a jeśli za gęste – dodajemy trochę wody lub mleka). Ciasto może my podzielić na części i dodać do nich kakao lub cynamon. Smażymy na patelni naleśnikowej.
Sos na bazie nalewki:
- 100 ml nalewki truskawkowej
- 1łyżka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- owoce: truskawki, banany, jagody, borówki maliny
Nalewkę wlewamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok 5 min żeby sos zgęstniał. Na koniec dodaję owoce: truskawki (świeże), maliny i borówki mrożone. Na naleśniki układam owoce (truskawki i banany), polewam roztopioną czekoladą i składam w „chusteczkę”. Przełożonego naleśnika polewam sosem z owocami. Dekoruję owocami, czekoladą i miętą Coś wspaniałego 😋😋😋
SMACZNEGO 🙂