Konfitury, przetwory

Mus malinowy

image_pdfimage_print

Mus malinowy jest idealnym dodatkiem do ciast, tortów, kanapek, naleśników… Przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczą maliny i cukier 🙂

Składniki:

  • maliny ok. 2kg
  • cukier 75 dag

Wykonanie:

Maliny wsypujemy do garnuszka i zasypujemy cukrem. 

Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do czasu puszczenia soku i „rozciapania” się malin. Gotujemy je na małym ogniu ok.10 minut.

Maliny zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygną. Przecieramy przez gęste sitko, tak aby pozbyć się pestek.

Tak przygotowany mus ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania.

Gotujemy jeszcze ok. 15 minut w celu odparowania i zgęstnienia musu.

Gotowy zlewamy do wyparzonych słoiczków.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *